Tips

Tips voor het houden van een knuffel dwergkonijntje

1/ Koop een ruim hok , met een rennetje eraan met het liefste een gesloten dak. Een konijn kan niet goed tegen hitte en de zon. Het hok  niet op het gras, want een jong konijntje mag niet op het gras; dat kunnen de darmen op zo’n jonge leeftijd niet verdragen. Het hok mag niet in de zon en niet in de trek staan. De konijnen kunnen zeer goed tegen de kou maar niet goed tegen de hitte. Een konijn wat altijd buiten zit maakt naar de winter toe zijn winterpels aan en kan daardoor tegen de vrieskou. Bij hele lage temperaturen geef je dubbel schavelingen en dubbel stro en s’nachts een deken over het hok gooien. Een koppel zit dan ook lekker tegen elkaar en hebben het zo warmer.

2/ Laat je konijntje een paar dagen wennen aan zijn nieuwe hok en omgeving en haal het er niet steeds uit! Ze krijgen stress van de rit en ook nog een rit weer naar de dierenarts voor de vaccinatie’s. Daarna mag je rustig beginnen met hen eens uit te nemen. Hoe meer je met je konijn bezig bent hoe tammer hij word. Ook zijn het heel slimme dieren die je veel trucjes kunt leren.

3/ De eerste maanden alleen korrels (voor dwergkonijnen), hooi en water. Vanaf 7 weken geef je 1,5 klein tomatenpureeblikje korrel  per konijntje. Het moet leeggegeten worden.  Op 3,5 maand leeftijd  begin je met groenvoer bij te geven. Begin eerst met wortel en witloof en let altijd op of hun darmen dit kunnen verdragen, zo ja geef je ook andere groenten, bv. broccoli,bloemkool of de bladeren van de bloemkool, selder, witloof, andijvie, appel, peterselie, basilicum, boerenkool. Op 5 mnd leeftijd gaat het konijn naar 1 blikje korrels per dag s’avonds. Dus vanaf 5 mnd is het s’morgens groenvoer ( 2 porties verschillende groente) en hooi en s’avonds 1 blikje korrel en hooi per konijn. Koop geen snoepjes( of suikervrije ) knaagsticks of een liksteen, dit hebben ze niet nodig en bevat suiker, of , geef beter groen en goed hooi. Met heet weer kunnen de konijnen maar de helft van hun korrel opeten, omdat ze veel last van de hitte hebben. Leg dan 1 of twee flessen water in de diepvries en leg die s’middags in hun hok voor tegen te gaan liggen.

4/ Iedere week het hok zuiver maken en etensbakje afwassen en drinkfles uitwassen. Eén keer per maand het hok ontsmetten met dettol oplossing. Is het konijn gestorven aan ziekte dan het hok uitbranden met een handbrandertje.

5/ Laat de konijnen inenten tegen myxomatose en RHD 1 en 2. Dit zijn 3 dodelijke konijnenziektes niet overdraagbaar voor de mens en andere dieren. Zeer besmettelijk en hier is geen remedie tegen en ieder jaar de inentingen herhalen.  Bij de dierenarts krijg je een inentingsboekje wanneer je het volgend jaar dan weer moet gaan.

6/ Kijk als je de waterfles vult dat de nippel niet vastzit, het konijntje kan anders niet drinken.

7/ Zet je je konijntjes (vanaf 4,5 mnd) toch ’s zomers op het gras in een buitenkooi (in de schaduw), bouw dat dan langzaam op, want anders krijgen ze diarree.

Beter een ren op tegels, zo kan er geen ander dier zich eronderdoor graven en het konijn pakken, ook oppassen voor katten, zij zien een konijntje echt als een prooidier.  Knip 3 tot 4 keer per jaar zijn nagels met een nagelknipper, kijk uit dat je niet in de bloedbanen knipt. Hier wordt voorgedaan bij een volwassen dier hoe je dit op een gemakkelijke manier kan doen. Mocht je per ongeluk toch de bloedbaan raken dan ontsmet je deze nagel en zet het konijn terug in een zuiver hok.

9/ Zien je kinderen het konijntje niet meer staan en zorgen ze er totaal niet meer voor, geef het dan aub aan iemand anders die er wel voor zorgt en laat het konijntje niet verkommeren.

10/ De beste combinatie voor 2 konijntjes in één hok is een gecastreerde ram en een gesteriliseerde voedster.  Geen 2 voedsters ( hormonaal)   een andere optie is nog 2 jonge rammetjes die vanaf 7 wk samen opgroeien en op 13 wk gecastreerd worden, maar kunnen ondanks jonge castratie toch nog wel eens gaan vechten . Twee voedsters kunnen ook gaan vechten en hele dagen op elkaar rijden, de dames worden hormonaal. Vandaar dat ik nooit 2 voedstertjes samen verkoop .   Een koppel mag bij elkaar blijven tot 14 weken, dan moet de castratiedatum  en sterilisatie datum staan bij de dierenarts.

De sterilisatie is niet alleen goed voor de vermindering van haar hormonen maar ook heeft zij dan geen risico  meer op baarmoederhalskanker.

11 / Let ’s zomers met heet weer op. De groene strontvlieg kan als het konijntje wat diarree aan zijn poep heeft hangen daar eitjes leggen, dit worden maden en zonder dat je er erg in hebt eten deze maden het konijntje leeg. Kijk altijd met heet weer onder de poep van het konijntje. Ieder jaar verliezen mensen hieraan hun konijntje omdat ze dit niet weten.

12/ hoe gebruik je het konijnentoiletje. De eerste week plaats je het niet in het hok, want de konijntjes kiezen zelf hun plashoek. Na de eerste wk zie je waar de natte hoek is. Je houdt een handje van de natte schavelingen waar hun urinegeur inzit apart en zet het toiletje in de natte hoek, zuivere schavelingen erin en de natte erop. Dit een paar wk herhalen tot dit niet meer nodig is. Denk er ook aan, een konijn heeft ronde harde keuteltjes en blindedarmkeutels (zachte keutels). Hier zitten voedingsstoffen in en deze eten ze weer op.

13/ Ook kun je meerdere konijnen in groep laten leven, het wordt dan een gecastreerde ram met meerdere gesteriliseerde voedsters. Je kunt altijd voedsters bijplaatsen(koppeling). Als er een nieuw dier wordt bijgezet heet dat koppelen. Je kunt het nieuwe dier in een andere omgeving dan hun hok of ren met elkaar laten kennismaken. In de garage of op een groot terras elkaar eens laten tegenkomen of een gaasdraad een paar dagen spannen in het hok, zodat ze het nieuwe dier kunnen zien en ruiken. Als ze samengevoegd worden mogen ze elkaar even opjagen, maar niet bijten. Er moet gewoon even de nieuwe rangorde bepaald worden wie de baas is. Niet leuk om te zien, maar als je ze steeds wegpakt moeten ze dat iedere keer  opnieuw ondergaan.

14/ Bescherm ook je dieren tegen andere dieren die jou konijn als een lekkere maaltijd zien. Beter daarom een gesloten ren als een open metalen rennetje. Een roofvogel kan ze zo meepakken. Ook een vos of marter  kan zich ’s nachts eronderdoor graven als het hok op een zachte ondergrond staat. Als het trapje dan omlaag is halen ze de konijntjes gewoon uit het binnenhok. Ook een kat ziet konijntjes als een prooidier. Zorg dus dat je dieren beschermd zijn!